DOBREE MUSEUM, RENOVATION AND EXTENSION

Nantes, FRANCE

 

Renovation of the existing buildings and new construction. HEQ (High Environmental Quality) Low consumption building project.

Reorganization of the museum's existing collections, temporary exhibition room, public reception areas, 200-seat auditorium, cafeteria, educational studios, documentation centre, offices.
 

Client : General Council of the Loire Atlantique

Competition : 2009
Construction cost : 21M€ excl. taxes
Surface : 13 000 sqm GFA

Architects : Jean-Marc Ibos Myrto Vitart

Team : Romain Leal, Stéphane Pereira Ramos, Paul-Eric Schirr-Bonnans

Associated architect : ALL-Laurent Lagadec

Museography : Renaud Piérard
Structural engineer : VP&Green

Mechanical / Electrical engineer : Inex

Sustainability consultant : Tribu
Quantity surveyor : Mazet et Associés
Acoustics : Jean-Paul Lamoureux / Avel Acoustique

Safety consultant : Casso & Associés
OPC : Ceroc

Signage designer : Intégral Ruedi Baur
Landscape designer : Louis Benech
Images copyrights : Luxigon